Неділя, 05.05.2024, 02:27
Будинок культури
с. Немовичі

nemovichi@ukr.net

Ви увійшли як  Гость | Група " Гости  |  Вихід
НАША АДРЕСА:
34540
Рівненська область
Сарненський район
с. Немовичі
вул. Центральна,6
Телефони:
(096) 0737719 - директор
(095) 8171109- художній керівник
                                                                                 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Серпень » 5 » Розквітни у щасті, роде наш красний!
23:58
Розквітни у щасті, роде наш красний!

 

Славний ювілей — 485-й рік від народження - відсвяткували 5 серпня Немовичі. Уперше в історичних даних населений пункт згадують у 1533 році, про що свідчить Географічний словник Королівства Польського, виданий у 1902 році. На той час у селі налічувалось 37 хат. Нинішня його назва трансформувалась із «Німовичі», бо за легендами, які дійшли до нас із сивої давнини, першим поселенцем у цих місцях був німий чоловік.

Свято розпочалося зран­ку на місцевому стадіоні, де відбувалися дитячі та до­рослі спортивні змагання й ігри, які провели вчителі фізичного виховання Воло­димир Ковальчук і Галина Колядко. Малеча розважа­лася на надувних гірках, че­рез спеку на яких діти з’їжджали на одіялах, інші стрибали на батутах. А на­вколо футбольного поля зібралися вболівальники місцевої команди «Сокіл» і кричильського «Колоса». Якщо юнаки перемогли го­стей із рахунком 4:0, то до­рослі програли (2:0).

Присутні могли побачи­ти виставку з витворами сільських умільців — виро­би канзаші Тетяни Малаш, в’язання спицями Алли Генько, вишивки Марії Яр- мушко, розшивання бісе­ром Мирослави Одарчук, Надії Пасічник і Людмили Крат, вишиванки Надії Свирид, вишивані картини Оль­ги Васильчик, вироби, пле­тені гачком, Тетяни Жук. Переплетені стрічками кор­зини, коробки, відра Петра Кір’яха були на святі найпопулярніші, адже кожна гос­подиня могла знайти їм за­стосування в хазяйстві, тож із задоволенням їх купува­ли. А Надія Свирид хоча й мешкає вже давно в Чернігівській області, але всім онукам і дітям подару­вала вишиванки, виготов­лені власноруч. Народним майстриням не лише звуча­ли пісні, їх підтримали й матеріально. Найбільший же грошовий виграш на ло­терею (200 грн) випав Сер­гію Титечку.

Грошові призи отримали й кращі спортсмени: Дмит­ро Білоголовко (жонглю­вання м’ячем), Андрій Дриганець (удари м’ячем на точність), Артем Кардаш (бій на пеньках мішками), Василь Данильченко (ме­тання гирі), Павло Кірков (перетягування воза), команда на чолі з Іваном Кратом (перетягування ка­нату).

Відзначили й організаторів свята: Анатолія Кишенка, який пригощав рибною юшкою та кулішем, а також працівниць освіт­нього навчального закладу і ДНЗ «Марічка», які частували немовичан і гостей смачними стравами.

Хліб, короваї, хлібобулочні ви­роби, різноманітне печиво та тістечка представили приватний підприємець Олександр Більчик і торгова марка «Скиба» ТзОВ «Сарненський хлібозавод». До речі, гостям, серед яких були учас­ники художньої самодіяльності Сарненського РБК, МБК «Заліз­ничник», керівник зразкової хо­реографічної студії «Вояж» Сар­ненського будинку дітей і молоді Михайло Володько та його вихо­ванці, презентували візитівку свя­та - ювілейні чашки. Підготувала сюрприз — танцювальний флеш-моб і керівниця хореографічно­го колективу «Світанок» Немовицького БК Тетяна Смоляк. Бать­ки дякували Тетяні за своїх дітей. А молодь розфарбовувала друзів фарбами холі та насолоджувала­ся концертом. Фарби виготовлені з натуральних барвників і є без­печними, легко струшуються та змиваються з тіла й одягу, запев­нив Дмитро Скуратов, приватний підприємець, який займається проведенням подібних заходів уже декілька років. Фестиваль барв у Немовичах організували вперше.

Концертну програму відкрив народний аматорський вокаль­ний ансамбль «Терен» Немовицького БК піснею про Немовичі місцевих авторів Федора Нако­нечного та Віктора Савчина. При­вітали присутніх сільський голо­ва Віктор Савчин, старости Зносич і Тинного - Олександр Кичан й Олександр Трохимець, заступ­ник голови районної ради Мико­ла Костецький.

У гарнім селі і люди хороші. Немовичі багаті талантами. У всій Україні й далеко за її межами живуть уродженці села, які є його гордістю. Ведучі Іванка та Софія Параниці згадали про батька Рівненського телебачення Федо­ра Наконечного, полковника у відставці Євгена Ющика, декана радіофізичного факультету Київ­ського національного університе­ту імені Т.Г. Шевченка Ярослава Кишенка, гравця донецької ко­манди «Металург» Вадима Мель­ника, академіка, доктора педаго­гічних наук, директора Інституту технічної творчості й патентознавства міста Тольятті Зіновія Мазу­ра, владику Феодора — єпископа Кам’янець-Подільського та Городоцького (Олексія Гаюна), канди­дата медичних наук і завідувача відділенням нейрохірургії столич­ного Інституту ім. Рамаданова Олега Свиридюка. Пишаємося такими знаменитими людьми. Федір Наконечний написав дуже багато поезій, з любов’ю та горд­істю оспівує рідне село. Приїхав на свято привітати земляків, а по­здоровлення від Євгена Ющика прийняли по телефону.

Закінчилося дійство святко­вою дискотекою. Розважали од­носельців і гостей, даруючи пісні, Віктор Савчин, Лариса Крат і Зо­ряна Зозюк. Свято вдалося, бо, чесно кажучи, у селі не завжди випадає так весело відпочити, особливо малечі. Однак не об­ійшлося без ложки дьогтю в бочці з медом. Так, батьки, які бувають із дітьми на атракціонах у місько­му парку в райцентрі, зауважили, що вартість розваг на гірках і ба­тутах у Сарнах — 35 гривень за 10 хвилин, у той час як заїжджі гаст­ролери на святі брали з них 40 гривень за 5 хвилин. Це, мабуть, якраз вийти на високу гірку й один раз із неї спуститися.

Марія Кузьмич.

 

 

 

 

 

  

  

 

 

 

  

  

  

   

  

  

 

 

 

Переглядів: 1413 | Додав: Вітьок | Теги: Немовичі, День села Немовичі, Немовичі - 485 | Рейтинг: 4.3/6
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт

Пошук
Календар
«  Серпень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2024